Spoustu céčka – vitamín C je pro náš organismus nepostradatelný a čerpáme jej z ovoce a zeleniny. S jeho nedostatkem se dobře seznámili někteří mořeplavci a v méně dramatické formě i lidé, jejichž jídelníček zrovna neodpovídá zásadám správné výživy. Jedním z neblahých důsledků deficitu „céčka“ je i oslabení imunitního systému a v jeho důsledku zvýšený počet infekčních a některých civilizačních onemocnění. V černém rybízu je céčka velice mnoho, pouhé tři dekagramy rybízu, což je malá hrstička, vám dodá dávku pro celý den. V koncentrované podobě, např. v kvalitním sirupu z černého rybízu, bez konzervantů a bez cukru, vystačíte přibližně s polévkovou lžící na den.
Provitamín A – spolu s vitamínem C je provitamín A dalším antioxidačním činidlem proti volným kyslíkovým radikálům. Tím pádem se díky tomuto ovoci cítíme více svěží, plni energie, lépe přemýšlíme, jsme tvořivější, spokojenější a šťastnější. Lidé, kteří se vyhýbají hodnotnému ovoci a zelenině a holdují kofeinu a alkoholu, propadají časem depresivním stavům a náladám, a jsou i více náchylní k různým civilizačním chorobám.
Zdroj rutinu – rutin potřebujeme pro udržení pevné výstelky cév včetně těch nejmenších – krevních vlásečnic. Zároveň se tím lépe prokrvují všechny orgány a periferní části těla, jako jsou vlasy, nehtová lůžka a pokožka. Rutin má také významný vliv na krevní srážlivost, pomáhá proti vzniku embolií, které mohou být příčinou infarktu nebo cévní mozkové příhody. Rutinem se také léčí křečové žíly, hemoroidy, podlitiny, modřiny a některé poúrazové stavy.
Vynikající chuť – rybízové sirupy, džemy a marmelády jsou ideálním společníkem k palačinkám, pudinku, bábovkám a k dalším sladkým dezertům. Jejich přirozené organické kyseliny jsou naopak zásadotvorné a skvěle doplní sladkou chuť, čímž nejsou zákusky přeslazené.