Co dělat, aby nám byla schválena hypotéka po insolvenci

Dům a zahrada


Nelze se divit, že se v dnešní ekonomické situaci velká řada lidí dostane do dluhů. Mnohdy jsou na tom tak špatně, že je nejsou schopni splácet a nezbude jim, než vyhlásit insolvenci. Jistě, to jim pomůže alespoň částečně vyřešit finanční problémy, není to však nic příjemného. Zvláště pokud musí z nějakého důvodu zároveň hledat nový domov.

růst úroků

Je jasné, že hypotéka po insolvenci není zrovna snadno dostupná. V podstatě by se dalo říci, že nemáme šanci, pokud nechceme přejít k pochybným poskytovatelům, kteří půjčí v podstatě komukoliv na cokoliv, avšak za značně nevýhodných podmínek a s velmi vysokým úrokem. To rozhodně není ideální. Proto je dobré své šance zvýšit i u klasické banky. Ale jak?

Základním předpokladem je, že jsme již veškeré své dluhy splatili a v nejbližší době do nich nehodláme opět spadnout. Stabilní finanční příjem je také výhodou. Je totiž jasné, že pak budete mít dostatek peněz na to, abyste hypotéku v pořádku spláceli, což každý poskytovatel ocení.

koupě nového domu

To je však jen první krok. I když totiž své dluhy splatíte, záznam v registru dlužníků vám zůstane. Je tedy vhodné požádat co nejdříve po splacení o jeho výmaz. Koneckonců už nikomu nic nedlužíte, a tak není důvod, abyste tam byli i nadále zapsáni. A věřte, že zažijete pocit uvolnění, když uvidíte, že tam vaše jméno již není. Jen mějte na paměti, že tento proces může trvat i několik týdnům, podle vytíženosti úřadu.

Je však otázkou, zda se něco takového skutečně vyplatí. I zde totiž platí, že se za vše platí. To platí i o výmazu z registru dlužníků. Ani ten není zadarmo, i když v porovnání s cenou nemovitosti, kterou budeme kupovat je to v podstatě pakatel. I ten se však může na našem finančním stavu, a tedy i schopnosti splácet, podepsat. Je proto dobré vše předem rozmýšlet, i samotnou koupi nemovitosti. Nikdy totiž nevíte, jak na tom budete v následujících měsících a letech.